
Goudbedrijven als bron van opportuniteiten
- De goudmarkt is sinds begin 2025 sterk gestegen, ondersteund door economische en politieke onzekerheden (inflatie, geopolitieke spanningen, de herverkiezing van Trump, aanzienlijke aankopen door centrale banken en beleggers, enz.).
- Beleggen in goudmijnbedrijven kan een aanvulling zijn op fysiek goudbezit en soms zelfs voordeliger. Deze ondernemingen profiteren niet alleen van een stijgende goudprijs, maar ook van sterke fundamenten, positieve kasstromen en aantrekkelijke waarderingen.
WAT ZIJN DE VOORUITZICHTEN VOOR GOUD IN 2025?
In 2025 zette goud zijn opwaartse trend uit 2024 voort, gedreven door economische en politieke risico’s (handelsconflicten, inflatie in de VS, politieke instabiliteit, enz.). De terugkeer van Trump naar het Witte Huis, zijn nieuwe regering en eerste decreten hebben de onzekerheid verder aangewakkerd. Dit alles heeft beleggers ertoe aangezet terug te keren naar goud. In februari bereikte goud een nieuw record van $2.956,2 per ounce (24 februari 2025). De vraag vanuit Westerse beleggers neemt toe, zowel via goud-ETF’s als fysieke goudleveringen. Naast de aankopen van de Chinese centrale bank hebben ook enkele verzekeraars een pilotprogramma opgezet waarmee goud als onderdeel van hun middellange- tot langetermijnallocatie kan worden opgenomen. Alles wijst op een blijvende interesse in het edelmetaal.
Ook de zilvermarkt presteert sterk, met een stijging van 12,8% op jaarbasis tot $32,6 per ounce.
Het huidige klimaat blijft gunstig voor producenten van edelmetalen. Sterke productie- en financiële resultaten in 2024, stijgende metaalprijzen en een goede beheersing van kosten versterken het vertrouwen van beleggers. De verwachting is dat goudprijzen in 2025 hoog blijven. De goudmijnsector presteert zelfs beter dan het edelmetaal zelf: de NYSE Arca Gold Miners Index noteerde een stijging van +22,3% tegenover +10,8% voor een ounce goud (per 07/03/2025, USD). Dit is toe te schrijven aan (i) sterke operationele resultaten van bedrijven, (ii) gunstige metaalprijzen en (iii) een waarderingsachterstand t.o.v. het huidige prijsniveau.
Beleggers zoeken opnieuw de hefboomwerking van goudbedrijven op, in afwachting van verdere prijsstijgingen. Bedrijven hebben hun vooruitzichten (‘guidance’) voor 2025 bekendgemaakt. Gezien de hoge goudprijs, is de kans groot dat analisten hun winstverwachtingen naar boven bijstellen – een extra steunfactor. Dit zit nog niet volledig verwerkt in de aandelenwaarderingen.
WAAROM BELEGGEN IN GOUDMIJNBEDRIJVEN IN PLAATS VAN FYSIEK GOUD?
Goud wordt vaak gezien als een contracyclische activaklasse die aantrekkelijk is in tijden van economische onzekerheid of marktvolatiliteit. Het biedt bescherming tegen inflatie en draagt bij aan een betere risico/rendementsverhouding op lange termijn. Goudmijnbedrijven kunnen hierop een waardevolle aanvulling zijn. Deze bedrijven worden ondersteund door solide fundamenten en een gunstig marktsentiment. Ze profiteren direct van hogere goudprijzen, met gecontroleerde productiekosten, stijgende marges en een positieve kasstroom. Veel van deze ondernemingen beschikken over gezonde balansen en keren waarde uit aan aandeelhouders via dividenden. Hoewel de stijging van de goudprijs tot hogere waarderingen heeft geleid, worden deze bedrijven nog steeds als relatief goedkoop beschouwd ten opzichte van hun winstpotentieel. De markt heeft de duurzaamheid van de huidige goudrally nog niet volledig ingeprijsd, wat ruimte biedt voor verrassend sterke bedrijfsresultaten. Bovendien is de sector geconsolideerd: grote spelers nemen kleinere, ondergewaardeerde bedrijven over, wat groeimogelijkheden creëert.
Kortom, beleggen in goudbedrijven combineert het voordeel van stijgende goudprijzen met operationele sterktes zoals sterke kasstromen, kostenefficiënt beheer en aandeelhoudersgerichte strategieën. Deze combinatie kan een aantrekkelijk rendement opleveren dat verder reikt dan louter de beweging in de goudprijs.
FOCUS OP CM-AM GLOBAL GOLD – ONZE OPLOSSING VOOR BLOOTSTELLING AAN DE GOUDMARKT
Met bijna 20 jaar expertise biedt CM-AM Global Gold, een fonds gebaseerd op sterke overtuigingen, een aantrekkelijke manier om blootstelling te krijgen aan het goudthema. Dit wereldwijde aandelenfonds belegt voornamelijk in producenten van edelmetalen en kent geen beperkingen qua regio of valutadekking. Het belegt niet rechtstreeks in fysiek goud, maar biedt diversificatie dankzij een lage correlatie met traditionele activaklassen, en tegelijkertijd een hoge indirecte blootstelling aan goud¹.
De portefeuille bestaat vooral uit ‘Majors’ en ‘Intermediates’:
- Majors hebben een marktkapitalisatie van meer dan 8 miljard USD en produceren jaarlijks meer dan 1 miljoen ounces goud.
- Intermediates hebben een marktkapitalisatie tussen 2 en 8 miljard USD, met een jaarlijkse productie tussen 250.000 en 1 miljoen ounces.
De productie-blootstelling van het fonds ligt voornamelijk in Latijns-Amerika (33%²) en Noord-Amerika (31%²). De valuta-blootstelling is voor 75%² gericht op de Canadese dollar (CAD), aangezien de meeste goudbedrijven Canadees zijn³. CM-AM Global Gold hanteert een fundamenteel bottom-up beleggingsproces. Deze kwalitatieve benadering beoordeelt de kwaliteit van mijnactiva, managementteams, het politieke klimaat, relatieve waarderingen en extra-financiële ESG-criteria. Dankzij deze aanpak heeft het fonds een Morningstar-rating van 4 sterren¹ en een sterke 10-jaars trackrecord ten opzichte van zijn index.
Belangrijkste risico’s: risico op kapitaalverlies, risico verbonden aan discretionair beheer, aandelenmarktrisico, risico’s van beleggen in opkomende markten, duurzaamheidsrisico’s. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.
Deze communicatie is bedoeld voor zowel particuliere als professionele beleggers zoals gedefinieerd onder MiFID II.
Raadpleeg het prospectus (beschikbaar via www.la-francaise.com of op aanvraag) voor een volledig overzicht van de risico’s. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of aanbeveling. De meningen zijn die van de auteurs op de datum van publicatie en kunnen zonder kennisgeving worden gewijzigd. Enkel het prospectus is juridisch bindend. Herpublicatie of verspreiding van deze publicatie is niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Groupe La Française.
La Française, Société Anonyme met een kapitaal van €78.836.320 – RCS Paris 480.871.490
Crédit Mutuel Asset Management, 128 boulevard Raspail, 75006 Paris – AMF-goedkeuring nr. GP 97-138