'Invoering SDG's zet aan tot "gigantic greenwashing machine"'

Eric Borremans

De lancering van de zogenoemde SDG-doelstellingen door de Verenigde Naties kan een ‘gigantic greenwashing machine’ in gang zetten.

Dat zegt Eric Borremans, hoofd ESG-beleid van Pictet, in een gesprek met Investment Officer.

Borremans stelt dat ongeveer iedereen in de industrie nu op duurzaamheid is gesprongen en dat de ‘verleiding’ bijzonder groot is om zichzelf duurzamer te profileren dan bij nadere beschouwing van beleid en producten gerechtvaardigd blijkt te zijn. De Sustainable Development Goals (SDG’s) zijn in 2016 door de VN gelanceerd.

‘Het grote gevaar is dat partijen duurzaamheid vooral gebruiken om marketingredenen en dat hierdoor op termijn een devaluatie zou plaatsvinden van het thema en van zijn geloofwaardigheid’, zegt Borremans. 

Volgens de Franstalige Belg doet Pictet hier niet aan mee. ‘Wij stellen ons als “realistische conservatieven” op. Wij beloven niet wat we niet waar kunnen maken.’ Zo wijst hij erop dat er partijen zijn die claimen dat 80 procent van de totale omzet van de bedrijven waarin ze beleggen duurzaam, dat wil zeggen SDG-proof, is.

‘Maar die optimistische visie is onzinnig. Dat kan helemaal niet. Zo ver zijn bedrijven niet’, zegt Borremans, die vindt dat er sprake is van een tendens om een “modesausje” over het thema te leggen. 

Die opvatting wordt bevestigd door een recent rapport van de Franse financiële aanbieder Keppler Chrevreux, ‘SDG’s Impact Screener’. Daarin wordt gesteld dat niet meer dan ‘4 tot 11 procent’ van de omzet van de bedrijven die het aandelenhuis volgt, direct gerelateerd is tot SDG’s. Daarbij gaat het vooral om milieu- en gezondheidsthema’s.

Kepler Chevreux pleit voor grote voorzichtigheid waar het gaat om een inschatting van de omvang van de SDG-markt. Volgens de opstellers van het rapport zijn betere definities en parameters nodig om een echte inschatting van de markt te maken. Qua marktkapitalisatie is niet meer dan pakweg 16 procent van de beursfondsen “SDG-proof”.

Indexbouwer FTSE Russell is het met de inschatting van Kepler over de omvang van de markt eens, maar komt toch tot een andere conclusie: de groene economie vertegenwoordigt ongeveer 6 procent van de wereldwijde marktkapitalisatie en is groeiende. Daarbij doen ‘groene’ bedrijven het beter dan de brede beursindices. 

Eric Borremans benadrukt dat men bij Pictet zeer enthousiast is over de SDG-doelstellingen van de VN om richting te geven aan het duurzaamheid-beleid en het formuleren van concrete doelstellingen, maar dat het op detailniveau zeer complex is en (eind)klanten door aanbieders gemakkelijk het bos in kunnen worden gestuurd.